Verhoeven fysiotherapie

Hoe botox kan helpen bij migraine

Geplaatst op

Botox staat bekend als middel tegen rimpels. Tegenwoordig is het ook een veel voorkomende behandeling bij migraine. Hoe werkt een injectie van botox in rimpels rond het gezicht om migraine te verminderen?

Het gebruik van botox

Botox voor cosmetisch gebruik werkt door het zenuwsignaal naar de spier te blokkeren. Dit leidt tot spierontspanning, wat de reden is waarom een rimpel kan worden gladgestreken. Maar dit is niet  de werking van botox bij migraine.

Sinds de jaren zeventig wordt botox gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan medische aandoeningen. Tegenwoordig zijn er ten minste 20 klachten waar Botox kan worden gebruikt. Veel voorkomende toepassingen voor Botox zijn onder meer:

  • Cervicale dystonie – ernstige nekspasmen
  • Blepharospasme – een oncontroleerbare oogtrek of spierkramp
  • Ernstig en overmatig zweten onder de oksels
  • Ooguitlijning of het bevestigen van “kruisogen”.
  • Bruxisme of tandenknarsen
  • Overactieve blaas
  • Chronische migraine

Botox voor migraine

Net als bij veel andere migrainebehandelingen is het een toevallige ontdekking. Botox werd oorspronkelijk ontdekt toen patiënten een verbetering van hun migraine rapporteerden terwijl ze botox namen om cosmetische redenen. In 2010 leverde een leverancier van Botox bewijzen aan voor een afname van het aantal dagen hoofdpijn bij patiënten met chronische migraine na het ondergaan van botox behandeling.

Volledige werking is nog onbekend

Zenuwen dragen pijnimpulsen over. Ze scheiden ook chemicaliën af, zoals bepaalde eiwitten. Het is aangetoond dat sommige eiwitten sterk betrokken zijn bij het veroorzaken van migraine. Wanneer botox de spier binnenkomt, werkt de spier als een container om botox rond de sensorische zenuw te houden, waardoor het in de zenuw wordt opgenomen. Eenmaal in de zenuw vermindert het de afgifte van specifieke eiwitten en andere chemicaliën die betrokken zijn bij migraine.

Wanneer botox cosmetisch wordt gebruikt, werkt het specifiek op de spier. Om een spier te laten samentrekken, geeft de zenuw een chemische boodschapper vrij, acetylcholine genaamd. Acetylcholine is een neurotransmitter die signalen van de ene neuron naar de andere stuurt. In dit geval hecht acetylcholine zich aan de cellen in de spier, waardoor ze samentrekken. Wanneer Botox wordt geïnjecteerd, wordt de afgifte van acetylcholine geblokkeerd waardoor de samentrekking van de spier wordt voorkomen.

Abnormale spiercontractie wordt verminderd door botox, waardoor de spier minder stijf worden. Dit aspect van botox kan helpen bij stijfheid van de nekspier, wat vaak wordt geconstateerd bij patiënten met chronische pijn. Botox werkt dus voornamelijk door de afname van spanning in de spiergroepen rond het hoofd en is dus niet bij alle soorten migraine geschikt. Bij een behandeling met botox ontvang je daarom altijd eerst een uitgebreid consult.

Gerelateerde berichten

Oefentherapie mensendieck in Castricum: een pad naar bewust bewegen

In het hart van Castricum, een stad bekend om haar groene landschappen en rustige kustlijn, vindt men een bijzondere vorm van zorg die zich richt op...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van fysiotherapie. Een huisarts kan je doorverwijzen wanneer je klachten ervaart.

Contactgegevens

Via info @ verhoevenfysiotherapie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden