Verhoeven fysiotherapie

Hoe herken en voorkom je tandplak?

Geplaatst op

Heb jij wel een schoon gebit? We hebben allemaal wel eens last van wat tandplak. Een slechte mondverzorging kan ernstige gevolgen hebben.  In deze blog vertellen we je hoe je tandplak kunt voorkomen en tegen kunt gaan!

Hoe kan je tandplak voorkomen?

Als je dagelijks twee keer je tanden poetst volgens het advies van je tandartspraktijk voor studenten in Groningen of mondhygiënist, dan kun je tandplak op tijd verwijderen. Het gebruik van flosdraad, ragers en tandenstokers is ook nodig om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Wist je dat wat je eet ook invloed heeft op het ontstaan van tandplak? Koolhydraten veroorzaken tandplak in combinatie met bacteriën die van nature in je speeksel zitten. Tandplak is dus een natuurlijke reactie op bepaald voedsel. 

De gevolgen van tandplak

Als je je gebit niet goed genoeg schoon houdt, dan kan tandplak veel problemen veroorzaken. Je krijgt dan sneller gaatjes in je tanden en kiezen, ook kun je last krijgen van terugtrekkend tandvlees, bloedend tandvlees, een slechte adem en ontstekingen. Uiteindelijk zullen de tanden los staan en zullen ze vervolgens getrokken moeten worden.

Tips tegen tandplak

Een manier om tandplak te voorkomen is het advies van je tandarts en of mondhygiënist op te volgen, vraag ook naar advies. Probeer zo min mogelijk zoetigheid te eten. Poets na elke maaltijd je tanden op de aanbevolen manieren. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je hier na het eten een half uurtje mee wacht. Anders kan je namelijk door de zure en zoete producten in je eten, je tandglazuur wegpoetsen. Dit moeten we niet hebben! Ook kan de tandarts/mondhygiënist het tandplak op je tanden verwijderen. Verder kan je er niet anders tegen doen dan gewoon goed poetsen en flossen!

Gerelateerde berichten

Oefentherapie mensendieck in Castricum: een pad naar bewust bewegen

In het hart van Castricum, een stad bekend om haar groene landschappen en rustige kustlijn, vindt men een bijzondere vorm van zorg die zich richt op...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van fysiotherapie. Een huisarts kan je doorverwijzen wanneer je klachten ervaart.

Contactgegevens

Via info @ verhoevenfysiotherapie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden