Verhoeven fysiotherapie

Mondkapjes in het openbaar vervoer: volg de regels

Geplaatst op

Sinds de coronacrisis zijn er in Nederland voornamelijk richtlijnen uitgebracht die gevolgd moeten worden, maar in het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht gesteld. Zowel de richtlijnen als de verplichting moet ervoor zorgen dat de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt geremd. Je doet het hele land dus een gunst door je hieraan te houden. Voor het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje alleen niet voldoende. Er is een correcte manier om hiermee om te gaan voor een zo hoog mogelijke bescherming en veiligheid.

Regel 1: koop niet-medische mondkapjes

Allereerst is een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer niet alleen toegestaan, maar ook beter. De medische kapjes moeten beschikbaar blijven, want er zijn mensen die dagelijks met corona patiënten werken. Het is essentieel dat zij te allen tijde toegang hebben tot mondkapjes die een keurmerk bevatten en die hen beschermt tegen het oplopen van het virus. Draag dus echt alleen niet-medische kapjes in het openbaar vervoer, want deze mensen redden levens.

Regel 2: gebruik je mondkapje maar één keer

Of je nu wegwerp- of stoffen mondkapjes hebt aangeschaft, je gebruikt ze beide maar één keer. Dat betekent dat je een kapje nodig hebt voor A naar B en een tweede kapje voor B naar A. Je wegwerp mondkapje doe je bij het restafval en je stoffen mondkapje doe je in een luchtdicht zakje, klaar voor de was.

Regel 3: was je stoffen kapjes correct

Het is niet genoeg om je stoffen kapjes alleen te wassen, ook hier bereik je een beter resultaat als je bepaalde regels opvolgt. Allereerst was je je kapjes zo snel mogelijk na gebruik en altijd op een vol wasprogramma en dan op 60 graden. Voeg geen wasverzachter toe. Na het drogen berg je de schone mondkapjes samen op in een luchtdicht zakje en pak je ze als je ze nodig hebt.

Regel 4: raak het stoffen gedeelte niet aan en was je handen

Er is een correcte manier waarop je je mondkapje gebruikt. Was vooraf altijd je handen en pak het mondkapje alleen op bij de touwtjes of elastiekjes. Plaats hem over je mond, neus en kin zonder het stoffen gedeelte aan te raken. Raak dit stoffen gedeelte ook tijdens het dragen niet aan. Je doet het mondkapje weer af via de elastiekjes en je touwtjes en doet hem bij het afval of in je luchtdichte zakje. Naderhand was je je handen nogmaals goed.

Regel 5: koop kwalitatieve mondkapjes

Als laatste is het zo dat de kwaliteit van mondkapjes die je koopt nogal varieert. Vooral als je online zoekt is het lastig om daar bewijs van te vinden. Ga daarom op zoek naar informatie over het materiaal en de afmetingen van de mondkapjes in de productomschrijving. Lees klantenrecensies goed door en bekijk de beoordelingen die de fabrikant gekregen heeft. Koop eventueel alleen bij Nederlandse verkopers, zodat je zeker weet dat de mondkapjes aan onze regels voldoen.

Bescherm jezelf en anderen met mondkapjes van SafeSave!

Gerelateerde berichten

Oefentherapie mensendieck in Castricum: een pad naar bewust bewegen

In het hart van Castricum, een stad bekend om haar groene landschappen en rustige kustlijn, vindt men een bijzondere vorm van zorg die zich richt op...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van fysiotherapie. Een huisarts kan je doorverwijzen wanneer je klachten ervaart.

Contactgegevens

Via info @ verhoevenfysiotherapie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden