Verhoeven fysiotherapie

Waardoor ontstaat perceptief gehoorverlies?

Geplaatst op

Perceptief gehoorverlies is een vorm van gehoorverlies waarbij de oorzaak in het binnenoor, ook wel slakkenhuis genoemd, ligt. Dit is niet de enige plek van oorzaak: het gehoorverlies kan ook in de geleiding door de zenus richting de hersenen ontstaan, of het probleem kan in de hersenen zelf liggen. Dit type gehoorverlies kan ontstaan door een trauma op het gehoor. Wanneer je last hebt van geleidingsslechthorendheid is het zo dat een deel van de geleiding (trommelvlies of de gehoorbeentjes) is beschadigd. Bij perceptief gehoorverlies zit dit net even anders. Dit is namelijk wanneer het perceptieve deel van het gehoor uitvalt, bijvoorbeeld door een harde knal van een explosie.

Een harde val of ongeluk als oorzaak van gehoorverlies

Wellicht heb je het al op vanboxtelhoorwinkels.nl/ gelezen tijdens vooronderzoek, maar perceptief gehoorverlies kan ook ontstaan door een harde val of bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Wanneer de druk op het oor namelijk zo groot wordt, kan het zo zijn dat de kracht op de stijgbeugel in het oor zo hoog komt te staan dat het slakkenhuis hierdoor beschadigt. Dit kan er dus voor zorgen dat er een scheurtje in het ronde venster in het oor ontstaat. Dit zorgt voor gehoorverlies. Daarnaast kan door een gehoortrauma het oor ook volledig doof worden. Dit wordt ook wel plotsdoofheid genoemd, ofwel ‘sudden deafness’. 

Verslechtering van de aderen en gehoorverlies

Daarnaast kan perceptief gehoorverlies ook ontstaan door een verdikking, vernauwing of verstopping in de vaatwanden. Het gehoororgaan is namelijk een instrument dat werkt met veel precisie. Het is erg actief er verricht veel werk. Het gehoor is hierdoor erg gevoelig en kan snel verstoord worden wanneer er te weinig zuurstof beschikbaar is. De zuurstoftoevoer richting en in het oor wordt namelijk gedaan door zeer dunne haarvaten welke zeer gemakkelijk minder goed kunnen gaan werken. Wanneer dit gebeurt, kan het zomaar zo zijn dat je gehoor een stuk verslechtert en je dus last hebt van perceptief gehoorverlies. 

Perceptief gehoorverlies door schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen in onze omgeving kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt van perceptief gehoorverlies. In de wereld zijn er helaas akelig wat stoffen die schadelijk zijn voor het oor. Denk bijvoorbeeld aan (te veel) alcohol, roken, narcose, medicijnen zoals ibuprofen en paracetamol en giftige stoffen. Je zult dus met mate deze stoffen moeten innemen wanneer je dit van plan was. Zo voorkom je dat je je gehoor verslechtert door dingen die je eigenlijk vrij eenvoudig had kunnen voorkomen. 

Gerelateerde berichten

Oefentherapie mensendieck in Castricum: een pad naar bewust bewegen

In het hart van Castricum, een stad bekend om haar groene landschappen en rustige kustlijn, vindt men een bijzondere vorm van zorg die zich richt op...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van fysiotherapie. Een huisarts kan je doorverwijzen wanneer je klachten ervaart.

Contactgegevens

Via info @ verhoevenfysiotherapie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden